Tanítások

Édenkert a szívben – Apcsel. 21:26-40

Ebben a részben megnéztük azt, hogy Pált miért és milyen körülmények között tartoztatták le Jeruzsálemben. Leginkább arra fókuszáltunk, hogy mi lehetett a titka annak, hogy ilyen hozzáállással ment végig ezen a nehéz szakaszon.

Prófétáljatok felelőséggel – Apcsel 21:1-26

A prófétálás ajándékát vizsgáltuk meg. Szükség van-e rá, hogyan működik, mik a buktatói, mi jó indíték arra, hogy prófétáljunk? Pál bátorít minket, hogy kérjük és éljünk ezzel az ajándékkal, de emellett azt is látjuk, hogy ha nem felelősen bánunk vele, óriási károkat okozhatunk.

Pál újévi tanácsai – Apcsel. 20:17-27

2023 első alkalmán az Apostolok Cselekedetei könyv azon részénél tartunk, amelyben Pál az efézusi gyülekezet vezetőitől búcsúzott. Az ott elhangzott tanácsokat, tanításokat néztük át, hogy vajon ez év kezdetekor mi az, amit mi is megszívlelhetnénk.

Békés karácsony, de jó lenne!

Olyan szép ez a kívánságunk: békés karácsonyt! De milyen jó lenne, ha nem csak a karácsonyunk lenne békés, hanem minden élethelyzetben megtalálhatnánk a békénket! A jó hír az, hogy a Karácsony pont arről szól, hogy az ember végre valós békére találhat!

Tarts ki! – Apcsel. 20:1-16

Bátorítsuk egymást! Pál egy nehéz időszak után bátorítja a hívőket. De hogyan tegyük ezt a gyakorlatban? Mire kell figyelni, és egyáltalán, kell-e mindig bátorítani?

Le a bálványokkal! – Apcsel. 19:21-41

A bálványimádásról tudjuk, hogy nem kedves Isten előtt. Talán már azt is felfedeztük, hogy melyek a mi bálványaink – de mi az amiért Isten ennyire haragszik rájuk, és vajon mi lehet valós és gyakorlati megoldás ellenük?

Különleges csoda – Apcsel. 19:8-20

Az ebben a részben történtek alapján vizsgáltuk, hogy mit várhat az ember Istentől, ha az Ő Szellemében jár. Mi az, amire támaszkodhatunk, mi az amit tennünk kell, és mi az, ami nem előre visz, hanem hátra.

A Jedik ereje – Apcsel. 18:18-19:10 –

Vajon a hívők arra vannak csak elhívva, hogy egy szép jellemfejlődésen menjenek keresztül (mint Han Solo), vagy több is van a kereszténységben? Élhetnek Krisztus követői erővel telt életet (mint Luke Skywalker)!

Pál Korintusban – Apostolok cselekedetei 18. rész 12-18

Pált vallásos kortársai ezzel vádolták Gallio helytartó előtt: “Ez az ember arra csábítja az embereket, hogy törvényellenes módra tiszteljék az Istent.” Igaz ez? Pál a törvény ellen volna? A törvény elavult, és rossz? Mit tanít a biblia erről? Szükségszerű, hogy mi, emberek függjünk valakitől/valamitől? Ha nehéz helyzetben vagyunk, ki kell állnunk magunkért, vagy csak lépjünk hátra, és majd Isten megsegít? Végül pedig: ha van egy fogadalmunk, amit sok-sok erőfeszítés árán tudunk csak betartani, és csodák csodája, valahogy sikerül is –…