Apostolok cselekedetei

Vezetés és követés – Apcsel. 13:13-22

Mit jelent vezetőnek lenni? Milyen a jó vezető? Mikor kell követni, követőnek lenni? Milyen a jó követő? Van ezekben a kérdésekben különbség céges és gyülekezeti környezetben? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat ebben a részben.

Pál első missziós útja – Apcsel. 13:4-13

Barnabás, Pál és János/Márk utazása Ciprus szigetére – ezt az egyháztörténet Pál első missziós útjakén tartja számon. Ők nem így vágtak neki: amit tudtak, csupán az a tény volt, hogy a Szentlélek küldi őket. Isten vezetése fontos volt nekik, és lényeges volt Pálnak akkor is, amikor az ellenséggel kellett szembenéznie. Az óra végén beszélünk pár szót János-Márk és Pál konfliktusáról, ezzel kapcsolatban a bizalomról, egyetértésről és egyet nem értésről, akár közzösségen belül is.

Harcolj! – Apcsel. 12:1-17

Harcolunk kell! Az ellenség nem nyugszik. Ahogy a korai gyülekezet növekszik, újra és újra támad. Ma ez vajon máshogy lenne? Mit tett akkor a gyülekezet és mit tehetünk ellene napjainkban mi?

A kereszténység eljut a pogányok közé – Apcsel. 11:19-30

Tudjátok, hol nevezték először Jézus követőit keresztényeknek? Milyen volt ez a város, és hogyan került ide Pál apostol?Végül: tudtátok, hogy az adakozás, vagyis a nélkülözők segítsége az első gyülekezetek születésével egy időben már jelen van az egyháztörténetben?

Elég jó vagyok? – Apcsel. 11:1-18

Kornéliusz története vajon miért van leírva még egyszer? Ráadásul rögtön a következő részben! Lehet, hogy Isten ezzel azt szeretné mondani, hogy ennek a történetnek az üzenete fontos? Megtanulhatjuk belőle, hogy jók és megfelelőek vagyunk úgy, ahogy vagyunk; és ha ezt a tényt a lelkünk mélyén is elfogadjuk igaznak, akkor másokról is el tudjuk hinni ugyanezt.

A Szentlélek bennünk – János 14:16-17

Pünkösd: a Pártfogó, vagyis a Szentlélek kitöltése, az egyház születése – és ennél sokkal több is. Isten lelke, a Szentlélek (más terminológia szerint: Szent Szellem) bennünk van, ő a pecsét (zálog, előleg) az életünkön.

Semmiképpen nem, Uram! – ApCsel. 10. rész

Semmiképpen nem, Uram! Furcsa a címben szereplő szóösszetétel. Semmiképpen – Uram. Az ember azt hinné: vagy-vagy. Mégis: időnként mi is mondunk ilyent, mint ahogyan Péter is megtette ezt. Mit tanított az apostolnak Isten egy látomás által? Hogyan formálta tovább a jellemét annak a tanítványnak, akire alapozta az egyházát? Mi módon jutott el a megváltás örömhíre egy római századoshoz? Mit tanulhatunk mi ebből 2000 év távlatából?

Gyógyulások – Apcsel. 9:32-43

Péter meggyógyít egy embert, és feltámaszt egy másikat! Ezeken a történeteken keresztül megnézzük a csodákat, gyógyulásokat, és olyan kérdésekre keressük a választ, hogy minden hívőnek gyógyítania kell-e, minden betegnek meg kell-e gyógyulnia?

Az élet legnehezebb szakasza – ApCsel. 9:23-31

Ebben a részben Pál apostol életének nem túl ismert, és egyben talán a legnehezebb szakaszát nézzük meg. Levonunk belőle egy-két tanulságot arról, hogyan osszuk meg az evangéliumot, de a legfontosabb kérdés a következő: amikor úgy érezzük, hogy már nincs lejjebb, de kiderül, hogy mégis van, akkor arra miként reagáljunk.