Tanítások on Apostolok Cselekedetei

Vezetés és követés – Apcsel. 13:13-22

Mit jelent vezetőnek lenni? Milyen a jó vezető? Mikor kell követni, követőnek lenni? Milyen a jó követő? Van ezekben a kérdésekben különbség céges és gyülekezeti környezetben? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat ebben a részben.

Pál első missziós útja – Apcsel. 13:4-13

Barnabás, Pál és János/Márk utazása Ciprus szigetére – ezt az egyháztörténet Pál első missziós útjakén tartja számon. Ők nem így vágtak neki: amit tudtak, csupán az a tény volt, hogy a Szentlélek küldi őket. Isten vezetése fontos volt nekik, és lényeges volt Pálnak akkor is, amikor az ellenséggel kellett szembenéznie. Az óra végén beszélünk pár szót János-Márk és Pál konfliktusáról, ezzel kapcsolatban a bizalomról, egyetértésről és egyet nem értésről, akár közzösségen belül is.

Harcolj! – Apcsel. 12:1-17

Harcolunk kell! Az ellenség nem nyugszik. Ahogy a korai gyülekezet növekszik, újra és újra támad. Ma ez vajon máshogy lenne? Mit tett akkor a gyülekezet és mit tehetünk ellene napjainkban mi?

A kereszténység eljut a pogányok közé – Apcsel. 11:19-30

Tudjátok, hol nevezték először Jézus követőit keresztényeknek? Milyen volt ez a város, és hogyan került ide Pál apostol?Végül: tudtátok, hogy az adakozás, vagyis a nélkülözők segítsége az első gyülekezetek születésével egy időben már jelen van az egyháztörténetben?

Elég jó vagyok? – Apcsel. 11:1-18

Kornéliusz története vajon miért van leírva még egyszer? Ráadásul rögtön a következő részben! Lehet, hogy Isten ezzel azt szeretné mondani, hogy ennek a történetnek az üzenete fontos? Megtanulhatjuk belőle, hogy jók és megfelelőek vagyunk úgy, ahogy vagyunk; és ha ezt a tényt a lelkünk mélyén is elfogadjuk igaznak, akkor másokról is el tudjuk hinni ugyanezt.

Gyógyulások – Apcsel. 9:32-43

Péter meggyógyít egy embert, és feltámaszt egy másikat! Ezeken a történeteken keresztül megnézzük a csodákat, gyógyulásokat, és olyan kérdésekre keressük a választ, hogy minden hívőnek gyógyítania kell-e, minden betegnek meg kell-e gyógyulnia?

Az élet legnehezebb szakasza – ApCsel. 9:23-31

Ebben a részben Pál apostol életének nem túl ismert, és egyben talán a legnehezebb szakaszát nézzük meg. Levonunk belőle egy-két tanulságot arról, hogyan osszuk meg az evangéliumot, de a legfontosabb kérdés a következő: amikor úgy érezzük, hogy már nincs lejjebb, de kiderül, hogy mégis van, akkor arra miként reagáljunk.

A Szentlélek és az evangélium – Apcsel 8:26 – 9:22

Rajtunk múlik, hogy az emberek megértik-e a megváltás örömhírét (evangélium), és elfogadják azt? Ha mi mindent megteszünk, akkor már csak az ő döntésükön múlik minden? Nézzünk meg két megtéréstörténetet az újszövetségből, lássuk, mi a Szentlélek szerepe ebben a folyamatban! Nem meglepő modon annyit előre elárulhatunk: sok, nagyon is sok…

A Szentlélek kiáradása – Apcsel 8:1-25

Hogyan segítette az üldöztetés a korai egyházat abban, hogy teljesítse Jézus missziói parancsát? Hogyan jutott el az örömhír Samáriába? Milyen jelek kísérték a Szent Szellem kiáradását? Vajon a Szentlélek ajándéka pénzért is megvehető?