Tanítások by Szabó Krisztián

Különleges csoda – Apcsel. 19:8-20

Az ebben a részben történtek alapján vizsgáltuk, hogy mit várhat az ember Istentől, ha az Ő Szellemében jár. Mi az, amire támaszkodhatunk, mi az amit tennünk kell, és mi az, ami nem előre visz, hanem hátra.

A Jedik ereje – Apcsel. 18:18-19:10 –

Vajon a hívők arra vannak csak elhívva, hogy egy szép jellemfejlődésen menjenek keresztül (mint Han Solo), vagy több is van a kereszténységben? Élhetnek Krisztus követői erővel telt életet (mint Luke Skywalker)!

Ember tervez, Isten végez – Apcsel. 18:1-11

Úgy tűnik, Pálnak nem ez volt a legjobb időszaka, komoly nehézségeken ment keresztül. Bár Athénban minden ideálisnak tűnt, mégsem aratott nagy sikert. Korintusban, a “bűn városában” első ránézésre nem volt minden kürülmény kedvező, és Pál is félt, ám Isten hatalmas módon megerősítette, bátorította. A mi életünkben is lehetnek nem ideális időszakok, mikor fáradtak vagyunk és félünk, ekkor különösen szükségünk van Isten bátorítására.

Alap, amelyre építhetsz – Apcsel. 17:1-15

Pál Thesszalonikai és Béreai útján az írások tanulmanyozasa fontos szerepet kapott. Ennek kapcsán megnézzük a Biblia hitelességét: miért ez az alapja a keresztyén hitünknek, milyen ígéretek vannak azok számára, akiknek fontos Isten kijelentett igazsága.

Hogy vagy? – Apcsel. 16:19-39

Hogy vagy? A kérdés komoly! Tényleg, egészen őszintén, hogy vagy? Ahhoz, hogy Istennel, a Teremtőnkkel igazán szoros közösségben lehessünk, hogy a lelkünk és érzelmeink meg tudjanak nyugodni, kell, hogy őszinték legyünk magunkkal és Istennel, hogy aztán Ő meg tudjon gyógyítani. Fontos, hogy ki merjük mondani: nem vagyunk jól. Nincs rendben az életünk, a dolgoknak nem így kellene alakulniuk!

A keresztények törvénye – Szabó Krisztián

Ebben a részben megnéztük, hogy Pál valóban lenézte-e a nőket. Foglalkoztunk azzal, hogy szabad-e kiakadni, ha napokon keresztül idegesítenek minket, és végső soron melyik az a törvénye a keresztényeknek, ami meg kell, hogy határozza minden kapcsolatunkat.

A második szint – Apcsel. 16:1-15

Vajon van-e annál több a kereszténységünkben, hogy elmondjuk a megtérők imáját és elfogadjuk Isten szeretetét? Ha Isten szeret úgy, ahogyan vagyunk, és kegyelem van, akkor miért lenne szükség ennél többre? Miért fordítanánk fel az egész életünket, és tennénk bármi olyat, ami az alaptermészetünkkel ellentétes?

Mindenáron? – Apcsel 15:36-41

A mai tanításon keresztül elsősorban újra megerősödtünk Isten kegyelmében, szeretetében. Aztán megnéztük Pál és Barnabás elválását, azt, hogy ez rendben volt-e, és vajon lehetséges-e bizonyos helyzetekben az, hogy Isten nem a közös, hanem a külön végzett munkát támogatja?

Romokból újjáépül – Apcsel. 15:12- 35

Jakab az első zsinaton Ámosz prófétát idézi, ahol Isten ígéretet tesz a romok újjáépítésére. Megnéztük, hogy ez mit jelenthet számunkra ma. Emellett azt a kérdést boncolgattuk, hogy bár Mózes törvénye nem érvényes ránk, de a szeretet törvénye igen – ez pedig arról szól, hogy áldozatot vállalunk a másikért. Ennek az áldozatvállalásnak a lehetőségeit, szélsőségeit vizsgáltuk meg.

Amikor az élet több mint nehéz – Apcsel. 15:1-11

A korai egyházba hamar elért az a gondolat, hogy Istennek megfelelni bizony nehéz, és csak szigorú szabályok betartásával lehet. Ellenben az igazság az, hogy Isten már rég’ óriási árat fizetett azért, hogy az irántunk való szeretetét megmutassa, hogy bebizonyítsa, hogy Ő velünk van, értünk van, és mindig minden helyzetben számíthatunk Rá – még akkor is, amikor mi rontottuk el az egészet!